Založ si blog

Ako sa rozdeľujú veľké peniaze

Včera Európska komisia zverejnila predbežný návrh na finančnú pomoc krajinám EU, ktoré boli najviac postihnuté Covidom 19. Jedná sa o rozdelenie sumy 750 miliard € pre roky 2021 až 2024. Najbližší rozpočet Európskej únie   pre roky 2021 až 2027  sa sa tým navýši z 1,1 bilióna na 1,85 bilióna EUR. Európska komisia si plánuje požičať peniaze na finančných trhoch, a ručiť za úver chce práve rozpočtom pre nasledujúce sedemročné obdobie.
Bol zverejnený aj predbežný návrh na rozdelenie sumy 750 miliard pre jednotlivé krajiny. Časť tejto sumy má tvoriť priama nevratná pomoc teda granty a časť výhodný úver s odkladom splatnosti o 30 rokov. Tento úver by sa nemal započítavať do štátneho dlhu.

Slovensku by malo z tejto sumy pripadnúť spolu 13 miliárd EUR z toho 7,9 miliárd priamej pomoci a 5,1 miliárd úver.

Pre porovnane uvediem čísla u našich susedov .

Češi spolu 19,2 miliard, z toho 8,6 miliárd priamej pomoci,

Maďari spolu 15 miliárd z toho 8,1 priama pomoc,

Poliaci 63 miliard z toho 38 miliard priama pomoc.

Samozrejme zaujímavejšia je priama pomoc, keďže tieto peniaze netreba vracať. V nasledujúcom grafe sú znázornené navrhované sumy pre priamu pomoc pre celú EU.

Porovnanie pre nás nevychádza zle. Uvediem prepočty priamej pomoci na jedného obyvateľa pre niektoré krajiny.
Grécko : 2093  € / obyvateľa
Chorvátsko : 1761  € / obyvateľa
Cyprus : 1750  € / obyvateľa
Španielsko : 1662  € / obyvateľa
Portugalsko : 1490  € / obyvateľa
Slovensko : 1462  € / obyvateľa
Taliansko : 1345  € / obyvateľa
Poľsko : 992  € / obyvateľa
Maďarsko : 826  € / obyvateľa
Česko : 819  € / obyvateľa
Francia : 584  € / obyvateľa
Nemecko : 355  € / obyvateľa

Predseda Európskej rady Charles Michel chce o návrhoch jednať už na najbližšom pravidelnom summite 19.júna. Teraz sa začnú tvrdé politické rokovania. Nie všetkým štátom sa návrh páči. Medzi prvými sa ozval český premiér Babiš, ktorý povedal že kľúč podľa ktorého sa majú rozdeľovať peniaze je zlý. Vyzerá to že ku konečnej dohode je ešte veľmi ďaleko, pretože k dohode je potrebný súhlas všetkých krajín. A výhrady majú aj Rakúšania, Holanďania, Švédi a Dáni, ktorí sa obávajú nadmerného zadlžovania Európskej únie.

Zatiaľ je isté je len to že tieto návrhy Európskou úniou zatrasú. Ak sa politici nedohodnú hrozí rozpad Únie. Ak sa dohodnú hrozí nám Európska federácia pod vedením Nemecka a Francúzka. Tak teraz si vyber.

Drsná krása tajomnej hradnej Divínskej jaskyne

02.08.2020

V piatok poobede bol na Markíze v relácii Reflex odvysielaný zaujímavý dokument. Hovorilo sa v ňom o Novohradskej obci Divín a hlavne o hrade a kaštieli, ktoré sa nachádzajú v obci. Možno to niekto pozeral a zaujalo ho to. Trochu ma prekvapilo a zarazilo,že v relácii nebol ani len spomenutý najväčší div hradu Divín. Je ním podzemný jaskynný komplex pod hradom. [...]

Hitler, pokusy o vyhladenie Slovanov a Židov, poučenie z histórie

08.05.2020

Hitler mal svoj veľký plán. Vytvoríť tisícročnú ríšu čistej árijsko – germánskej rasy siahajúcu od Atlantiku až po Čínu, a možno aj ďalej. Aby tento plán mohol nejakým spôsobom zlegalizovať, musel si najprv vyfabrikovať dôkazy o nároku vtedajších Nemcov na cudzie územia. Hitlerova pravá ruka veliteľ SS a gestapa Heinrich Himler vytvoril za tým účelom [...]

Kapitan Danko je len vrcholom ľadovca

29.04.2020

Citujem “ Aby bol poctivo dodržaný stanovený poriadok, aby odmeňovanie poctivých mužov zostávalo bez korupcie, a aby hodnosti nezískavala skrytá ctižiadosť. Pred dôstojnou tvárou tohto zhromaždenia ustanovujem. Žiadny civilný hodnostár ani vojenský veliteľ nesmie dosiahnuť vyššie postavenie, na základe niečoho iného ako za svoje zásluhy. Ten kto sa pokúsi [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 41926x
Priemerná čítanosť článkov: 6988x

Autor blogu

Kategórie