Kapitan Danko je len vrcholom ľadovca

29. apríla 2020, Hutan, Nezaradené

Citujem “ Aby bol poctivo dodržaný stanovený poriadok, aby odmeňovanie poctivých  mužov zostávalo bez korupcie, a aby hodnosti nezískavala skrytá ctižiadosť. Pred dôstojnou tvárou tohto zhromaždenia ustanovujem. Žiadny civilný hodnostár ani vojenský veliteľ nesmie dosiahnuť vyššie postavenie, na základe niečoho iného ako za svoje zásluhy. Ten kto sa pokúsi získať funkciu protekciou odíde z funkcie s hanbou.“
Tieto slová nepovedal žiadny dnešný politik. Sú staré viac ako 1600 rokov. Povedal ich vtedajší novoustanovený rímsky cisár Julián (posledný pohanský cisár) vo svojej prvej reči, ihneď po jeho prevolaní cisárom. Stalo sa to v roku 360 nášho letopočtu.
Je zaujímavé a poučné vidieť, ako málo sa náš svet za tie roky zmenil. Dnes riešime rovnaké problémy ako vtedy riešil nový rímsky cisár. Dnešný kapitán Danko je len vrcholcom ľadovca. Už mnoho desaťročí s každou novou vládou sú u nás povyšovaní ľudia bez skúseností, bez charakteru, ktorých hlavnou zásluhou je len to, že sú niekoho súkmeňovci.